top of page

Cinci greseli intr-un interviu: despre ce este mai bine să nu vorbiți într-un interviu

Actualizată în: 26 iun. 2023

octom

cinci greseli intr-un interviu
Greseli intr-un interviu

brie 2020

Aveți programat un interviu? Super - vă dorim o întâlnire de succes! Vă oferim câteva sfaturi despre cum să faceți o impresie bună , ce să întrebați despre job și ce întrebări tipice să vă pregătiți. Fii deschis, dar nu confunda interviul cu a vorbi cu cel mai apropiat prieten, a vedea un psiholog sau cu o mărturisire. Există lucruri care nu ar trebui spuse potențialului angajator într-un interviu de angajare. Vezi cele mai frecvente cinci greseli pe care le poți comite intr-un interviu de angajare.


1. Îți urăști fostul șef

Sau colegi, sau întreaga companie: organizația este putredă până la miez și vă bucurați că ați ieșit din acel încurcătură de șerpi nevătămat.


Astfel de emoții pot fi împărtășite cu cei dragi, dar nu retrăite în fața unui potențial angajator. El va rămâne în mari îndoieli: este într-adevăr atât de cumplit în acea companie sau este ceva în neregulă cu tine? Sau poate, dimpotrivă, va trage imediat concluzii care nu sunt în favoarea dvs., dacă înainte a auzit doar lucruri bune despre acea companie .


Dar cel mai important, astfel de mărturisiri demonstrează că candidatul nu este familiarizat cu regula elementară a etichetei de afaceri: despre fostul angajator – sau bun, sau nimic.


Chiar dacă într-adevăr au existat o mulțime de probleme la locul de muncă anterior, menționați-le doar dacă nu puteți păstra tăcerea (de exemplu, motivele concedierii dvs. au fost legate de acest lucru). Și cât mai discret posibil. Accentuați faptele, nu este nevoie de emoții. Dacă sunteți întrebat despre relația de la locul de muncă anterior, nu vă răsfățați cu explicații detaliate. Vorbește mai mult despre tine decât despre persoana care nu-ți place.


De exemplu: „Aveam nevoie de mai multă autoritate pentru a-mi face bine treaba” în loc de „El mi-a controlat fiecare pas și nu m-a lăsat să respir”. „Mi-am dat seama că vreau să îmi aplic cunoștințele într-o altă companie, într-un domeniu nou” în loc de „Echipă îngrozitoare, iar compania este și mai rea!”


2. Viața ta este un complot pentru un film sau un roman

Unora dintre candidați, ca răspuns la cererea unui recrutor standard de a spune despre ei înșiși, le place să înceapă foarte departe - aproape din școală. Și spun o mulțime de detalii care nu au legătură cu munca. Succesul universitar este important dacă ești absolvent de ieri.


Dar dacă ați absolvit studiile în urmă cu 10 ani, atunci nu ar trebui să intrați în detaliile sale, indiferent cât de mult succes ați avut în calitate de student. Faptul că ai fost căpitanul unei echipe a universității sau că fostul tău coleg s-a „ridicat” acum este, de asemenea, o informație de prisos . Acum angajatorul dorește să afle de la dvs. ce realizări ați avut în ultimii ani.


A spune despre tine nu ar trebui să dureze mai mult de 2-3 minute. Pentru a fi sigur, exersați-l acasă sau rotiți-l în cap în drum spre interviu.


3. Ai un hobby foarte, foarte interesant!

Unii se realizează mai mult în hobby-urile lor decât la locul de muncă. Cu toate acestea, a spune despre un hobby într-un interviu de angajare este întotdeauna un risc. Este imposibil de prevăzut opinia angajatorului în această privință: este o persoană cu propria sa opinie și stereotipuri.


Unii sunt siguri că sportivii sunt cei mai buni angajați, alții cred contrariul. Pentru unii, un fotograf este un muncitor infantil și leneș, pentru alții - o persoană creativă cu propria sa vedere asupra lumii, care va fi apreciată în echipă.


Vorbește despre un hobby dacă este fundamental de important pentru tine: de exemplu, vă ocupați serios cu sportul și, de dragul competiției, luați întotdeauna concedii numai în anumite perioade. În alte cazuri, merită să vorbiți despre un hobby numai dacă ați fost întrebat despre acesta.


Și chiar și atunci - puteți răspunde pe scurt că nu aveți hobby-uri care ar putea interfera cu munca dvs. La urma urmei, este vorba despre viața ta în afara muncii.


4. Ai probleme personale

Angajatorii nu sunt fiare, dar nici psihoterapeuți. Povestea răsturnărilor de soartă și a tragediilor personale îl pune pe intervievator într-o poziție incomodă: a invitat candidatul la o întâlnire de afaceri și nu clientul la sesiune. Încercarea de a provoca milă pentru jobul dorit nu este cea mai bună idee. Este rar ca o companie să fie de acord să angajeze un candidat cu un astfel de motiv.


Dacă amploarea problemei este de așa natură încât vă afectează munca, cu siguranță merită raportată. Dar nu imediat, ci după ce devine clar că sunteți interesat de angajator ca profesionist. De exemplu, trebuie să lucrați de la distanță de mai multe ori pe lună, deoarece un membru al familiei este bolnav și necesită îngrijire.


În orice alt caz, interviul nu este un loc pentru revelații inutile. Dacă dumneavoastră și compania vă potriviți, veți avea în continuare posibilitatea de a discuta despre problemele personale.


5. Nu vrei să pierzi timpul – putem trece direct la treabă?

Candidații prea încrezători percep recrutorii ca pe un pas suplimentar în drumul spre întâlnirea cu șeful departamentului în care este deschis postul vacant, și cer să fie aduși direct la el.


Este de mirare că aici se termină interviul? Recrutorii lucrează în companii dintr-un motiv - li se încredințează selectarea primară a celor mai potriviți candidați, astfel încât liderii să se întâlnească doar cu cei care au fost deja testați pentru motivație, conformitatea cu cultura corporativă adoptată în companie și alte cerințe.


„Tot ce întrebi este în CV-ul meu, iar restul întrebărilor nu le înțeleg deloc, de ce sunt necesare”. Acesta este un alt tip de reacție non-constructivă la interviul inițial cu un recrutor.


Da, CV-ul dvs. spune deja experiență, educație, companii și responsabilități, dar angajatorul urmărește cum vorbești și cum te comporți, altfel nu ar pierde timpul la interviuri. Este imposibil să evaluați un profesionist doar din informația din CV și fără o conversație personală.


Dacă v-ați săturat să repetați CV-ul cuvânt în cuvânt, luați inițiativa în propriile mâini: întrebați-l pe intervievator despre viitorul loc de muncă. Și apoi spune despre tine, dar în raport cu ceea ce ai învățat din acest articol.


Fie ca interviul dvs. să meargă bine!


61 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Пост: Blog2_Post
bottom of page