De ce Profilul candidatului e un instrument fundamental pentru profesioniștii în Resurse umane?

Actualizată în: 3 iun.


Cum efectuăm selecția și evaluarea personalului?

Care este baza pentru introducerea evaluărilor corecte ( bonus ) în companie?


Ce instrumente folosim în procesul de dezvoltare a personalului și în formarea unei rezerve de personal? Care este punctul de reper cu care departamentul HR compară potențialii candidați, evaluând dacă un anumit candidat este potrivită pentru o anumită poziție sau nu?


Acest standard este profilul candidatului. Și în acest sens, profilul candidatului este unul dintre instrumentele fundamentale ale sistemului HR al oricărei companii. Astăzi, în acest articol vom analiza acest instrument și vom oferi o formulă simplă de înțeles și ușor de utilizat al profilului candidatului.


Profilul candidatului: ce include și de ce

E un document care descrie postul în sine, cerințele biografice, caracteristicile culturii corporative, funcționalitatea și competențele cheie necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor funcțiilor acestei poziții.


Să analizăm pe scurt fiecare secțiune:

  • Descrierea postului. Această secțiune include denumirea și scopul propus al postului, denumirea unității structurale, numele șefului și lista subordonaților (dacă persoana care ocupă această funcție îi are).


  • Cerințe biografice. Aici sunt incluse cerințele de sex, vârstă, educație și experiență în muncă. Este clar că sunt specificate dacă există.


  • Valorile corporative. Ele sunt cele incluse în această secțiune. Și aici sunt fixate competențele pe care un angajat trebuie să le posede pentru a se încadra în cultura corporativă a companiei.

De exemplu: dacă orientarea către client face parte din cultura corporativă, atunci candidatul pentru poziție ar trebui să aibă competențe ca focalizarea pe clienți. Acestea pot fi competențe precum „înțelegerea nevoilor clienților” și „construirea relațiilor pe termen lung”. Astfel în secțiunea „Valori corporative” sunt indicate competențele corporative.


Responsabilități funcționale a profilului de candidat

Această secțiune stabilește lista de responsabilități atribuite angajatului care ocupă această funcție. În aceeași secțiune sunt indicate competențele cheie, profesionale, care sunt necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor obligațiunilor. Dacă postul este managerial, atunci în aceeași secțiune sunt indicate competențe manageriale. Deci, de exemplu, funcția managerială „Planificare și control” va necesita un întreg set de competențe manageriale:


  • Abilitatea de a formula scopuri și obiective;

  • Abilitatea de a distribui scopuri și sarcini între subordonați;

  • Abilitatea de a monitoriza și evalua rezultatele muncii;

  • Abilitatea de a oferi feedback;

  • Abilitatea de a stabili priorități.

E necesar de înțeles că în compania ta acest set poate arăta diferit. Îl poți completa cu alte competențe manageriale specifice domeniului de activitate al companiei.


Formular tipic de profil al postului

Am luat în considerare deja componentele profilului candidatului. Acum să ne uităm la formular: cum arată profilul candidatului din punct de vedere vizual, cum sunt aranjate secțiunile sale:


Într-un Excel/Word ai putea crea profilul candidatului respectând următoarele puncte:


Profilul candidatului (un exemplu simplu)


Profilul candidatului: domeniul de aplicare

Profilul candidatului rezolvă problema standardizării. Profilul candidatului stabilește:

· scopul jobului,

· funcționalitatea,

· atribuțiile,

· domeniul de responsabilitate,

· competențele necesare,

· alte cerințe pentru persoana care va ocupa funcția.


Când fiecare poziție este formalizată și fixată ca standard, sunt rezolvate eficient câteva situații.


1. Departamentul de Resurse umane este scutit de nevoia de a „reinventa roata” (descrierea poziției) de fiecare dată când apare necesitatea de a selecta un nou specialist.


2. Angajații înșiși primesc o descriere