top of page

#Offline & #online? Despre scheme și etape de interviu.

Actualizată în: 13 mai 2022




Un interviu online urmează același model ca și unul offline. Experiența personală îmi spune că unele etape ar trebui adaptate la noul format de comunicare.

Cu toții cunoaștem cât de important este ca candidatul să se simte confortabil la un interviu de angajare. Un zâmbet, câteva întrebări generale ne permit să atragem candidatul de partea cealaltă de baricadă – adică de partea companiei. El, candidatul, devine calm și capătă încredere în companie.

Sigur este mai comod ca candidatul să vină la birou. Vezi mai multe la candidat. Dar atât pentru un interviu eficient offline cât și pentru unul online , noi HR trebuie să ne pregătim, chiar dacă discuția online va fi mai scurtă.

Etapele următoare nu diferă de interviul „live” nici în ceea ce privește durata sau conținutul. La fel, discutăm regulile întâlnirii și le respectăm.


Atunci când evaluăm un candidat online, urmărim aceleași obiective:

● să înțelegem dacă o persoană se potrivește cu postul vacant;

● să evaluăm motivația și stabilitatea candidatului la viitorul loc de muncă;

● evaluăm calitățile personale ale solicitantului.

Însă, cu toate acestea, vom obține mai puțină informație despre candidat. În timpul interviului personal, 60-80% din comunicare se realizează prin mijloace de expresie non-verbale și doar 20-40% de informație se transmite prin vorbire.

Care este diferența?

Display-ul calculatorului reprezintă o barieră între interlocutori. Și nu este posibil de analizat o persoană la fel de profundca în timpul unei întâlniri personale.

În primul rând, un recrutor care nu are o anumită experiență nu va putea să simtă multe lucruri, vor lipsi diferite momente emoționale, non-verbale.

În al doilea rând, apar distrageri suplimentare: sunetele străine au un impact mai mare decât în ​​interviurile tere-a-tete, ferestrele pop-up, mișcarea pe monitor. Iar pentru un recrutori totul contează: cum și când o persoană a oftat, cum se mișcă, privirea și primele reacții. Respectiv, este necesară concentrarea asupra interlocutorului.

Prin urmare, evaluarea potențialului personal este adesea omisă în interviurile online.

Ce este dificil de evaluat atunci când comunicăm online?

Conformitatea postului este evaluată de către un recrutor profesionist de la distanță.

Recrutarea la distanță nu activează evaluarea intuitivă, dar evaluarea standard funcționează excelent și online.

Motivația și stabilitatea sunt, de asemenea, măsurabile. Dar specialistul în recrutare recrutorul trebuie să aibă abilități și experiență suplimentare în evaluarea online.

Calitățile personale și reacțiile comportamentale sunt văzute mai bine în interviurile față în față. Specialistul în recrutare acordă atenție unor astfel de lucruri, indiferent dacă candidatul a refuzat să completeze chestionarul, sau nu. Se evaluează dacă persoana respectivă poate să se abțină, psihosomatica sa. Reacțiile stresante ale solicitantului sunt deosebit de importante în timpul recrutării pentru funcții serioase sau de secretariat.

Pentru a evalua rezistența la stres, abilitățile comportamentale, competențele personale, onestitatea, deschiderea solicitantului, este necesar să se utilizeze tehnici separate, suplimentare. Evaluarea acestor competențe poate fi efectuată de la distanță, dar acest lucru se întâmplă nu numai în timpul interviului, ci și cu ajutorul unor verificări și testări suplimentare.


Avantaje ale evaluării online

Un interviu prin Skype sau ZOOM are și avantajele sale.

Cu această metodă de selecție, profitabilitatea candidaților este mult mai mare.

Un interviu online vă permite să vedeți acele calități personale care nu pot fi evaluate într-o întâlnire față în față. O persoană se deschide adesea mai bine atunci când vorbește de acasă sau din alt mediu confortabil, se comportă mai natural și mai relaxat.

De exemplu, managerii de vânzări vin la birou aranjați și pregătiți în mod ideal. Și tind să fie mai puțin responsabili atunci când vine vorba de evaluarea online. Iar recrutorul vede candidatul într-un mediu mai familiar, așa cum acesta va fi, cel mai probabil, și la locul de muncă.

Și în acest caz, este deosebit de util să folosiți studii de caz, deoarece reacția va fi mai puțin simulată și așteptată.

Ce este mai bine să evaluezi personal?

Conform experienței agenției, majoritatea refuzurilor angajatorilor sunt legate de caracteristicile personale. Sunt deosebit de importante atunci când viitorul candidat va comunica personal cu clienții. Când este important, ca o persoană să corespundă culturii corporative, să se încadreze cu succes în echipă.

În ce etape ale selecției este suficientă o evaluare online?

La prima etapă, selecția este destul de ușoară online. O astfel de evaluare ne permite să selectăm solicitanții eligibili în mod formal pentru evaluarea ulterioară.

De asemenea, un interviu online este o opțiune ideală pentru a găsi specialiști rari.

Nu sunt mulți astfel de candidați și mai multe companii concurează pentru ei pe piață, simultan. Așadar, o întâlnire online vă permite să reduceți numărul de etape de selecție și să completați eficient un post vacant.

Ce locuri de muncă sunt justificate economic pentru a fi transferate online?

● Urgente -odată ce evaluarea online poate reduce semnificativ viteza de selecție. Deoarece, în acest format este mai ușor să găsiți cel mai apropiat timp pentru întâlnire, convenabil pentru toată lumea.

● Angajații, care vor lucra online.

● Angajații din alte regiuni.

● Angajații relocați.

● Tot personalul tehnic care lucrează cu hardware și echipamente.

● Personal IT, cu rare excepții (asistență pentru personal, asistență tehnică).

● Specialiști rari, cu profil îngust.

● Personal de producție: reglatori, ingineri etc.

Care sunt avantajele evaluării și recrutării online pentru angajatori?

Beneficiu economic (administrare la distanță, căutare, interviu, evaluare online).

Economia timpului. Prin reducerea timpului de completare a posturilor vacante.

Economie de cheltuielilor pentru forța de muncă.

Posibilitatea de a obține acei candidați, care nu ar fi dispuși să se prezinte la interviu, dacă erau invitați la o întâlnire în birou.

Care este cel mai potrivit moment pentru a alege o agenție care realizează interviuri online?

1. Această metodă de recrutare a personalului este potrivită pentru companiile care doresc să economisească buget, care nu au lucrat încă în acest format sau care nu au încă încredere în agenție.

2. Evaluarea online vă permite să nu plătiți în exces pentru interviurile față în față și să obțineți un flux constant de solicitanți. Totodată, aceștia sunt supuși unei evaluări inițiale complete și unei filtrării. Ulterior, ai doar candidații potriviți.

3. Selecție regională. De exemplu, atunci când o companie din Moscova caută angajați pentru sucursală din alt oraș. La fel și pentru funcțiile de TOP.

4. Dacă activitatea companiei este online.

Agenția de recrutare Consultinglab efectuează o evaluare strict conform standardelor, care ne permit să rezolvăm toate problemele posibile ale selecției online:

tehnicile proiective, analiza vorbirii permit să dezvăluie gradul de decență al candidatului, motivația acestuia, nivelul de stres sau conflict, abilitățile de comunicare, aptitudini de lider, capacitatea de a lucra în echipă.

Efectiv, dumneavoastră veți obține cel mai potrivit angajat care corespunde postului vacant și culturii corporative.

Alegeți HR Consultinglab. Suntem la un click distanță!

36 afișări0 comentarii
Пост: Blog2_Post
bottom of page