3 istorii ale unui consultant în carieră
Cineva crede în puterea consultanților în carieră, iar cineva, dimpotrivă, îi tratează cu scepticism - aproximativ ca și pe astrologi. Unii în genere nu cunosc cine sunt acești consultanți și cu ce pot fi utili. În ce cazuri merită să mergi la ei pentru sfaturi și cu ce pot să vă ajute?
Imaginați-vă că aveți o etapă grea și importantă pentru carieră. De exemplu, găsirea unui nou loc de muncă, atunci când există unele dificultăți (atunci când căutați un loc de muncă într-un oraș nou sau sunteți după o experiență de muncă foarte lungă în aceeași companie sau pur și simplu într-o perioadă grea în piața muncii, rezolvați un conflict cu un coleg sau planificați o tranziție către o poziție managerială. Cine vă poate oferi sfaturi bune și împărtăși informații valoroase? Suntem obișnuiți să discutăm astfel de situații cu cei dragi sau cu prietenii.
Dar, în afară de sprijinul emoțional, acestea oferă rareori feedback obiectiv. În astfel de situații, cel mai bine este să lucrați cu experți în carieră - consilierii în carieră. Aceștia sunt consilieri în ocuparea forței de muncă, dezvoltarea carierei - pot consilia, furniza informațiile necesare, pot sugera o direcție adecvată pentru dezvoltare, pot repeta scenarii posibile de interviu.
Cum vă poate ajuta un consilier în carieră
Prima istorie din practica personală: despre creșterea carierei. Mihai a avut un vis - să devină lider până la vârsta de 30 de ani. A citit multe cărți despre management, a analizat întâlnirile și stilul de conducere al șefului său, dar nu s-a putut baza doar pe vise. Mihai a fost apreciat ca un bun manager de vânzări, iar echipa a fost stabilă - nu au apărut locuri libere.
Alexei a apelat la un consultant în carieră. El l-а ajutat cu scrierea mai multor variante de CV, l-a instruit în interviuri pentru funcții manageriale și a dat recomandări pentru găsirea unui loc de muncă.
A fost nevoie de o lună și jumătate pentru a găsi un loc nou. Mihai a primit o ofertă bună în ceea ce privește sarcinile de serviciu. I s-a încredințat o echipă mică de cinci persoane. Trei ani mai târziu, Mihai deja gestiona o sucursală cu peste o sută de angajați subordonați.
A doua istorie din practica personală: despre căutarea unui loc de muncă. Elena s-a adresat unui consultant de carieră cu o problemă: a fost concediată acum 8 luni (Pandemia a avut efectele ei), dar tot nu a putut găsi un nou loc de muncă. Fiind încă studentă în anul III la facultate, Elena a obținut acel loc de muncă într-o companie foarte cunoscută și a muncit acolo timp de 12 ani: a trecut de la asistent de vânzări la director general pentru dezvoltarea rețelei.
Consultantul în carieră a contribuit la analiza experienței Elenei, a evidențiat cele mai interesante sarcini îndeplinite și a întocmit o listă cu cei mai potriviți angajatori. Astfel Elena a devenit conștientă de căutarea unui loc de muncă și a primit mai multe oferte simultan. A ales dintre ei cu atenție și acum este fericită.
A treia istorie din practica personală: despre trecerea la un nou nivel. Alexandra se descurca grozav: are o carieră de director financiar, un venit bun, o invitație la predare. Însă avea o remușcare: „Este oare tot de ce sunt capabilă?” Cu această întrebare a apelat la un consultant în carieră. Au început să discute despre un potențial obiectiv de carieră și s-a dovedit că Alexandra se gândea demult la sarcinile directorului operațional. Era interesată să privească afacerea în ansamblu și nu prin prisma contului de profit. În curând a apărut o ofertă de muncă - a fost nevoie de un director operațional cu multă experiență în domeniul finanțelor. Alexandra a luat o pauză, s-a gândit la asta și ... a refuzat. Era stresant să facă acest pas.
Apoi a mai avut două oferte în funcția de director financiar. Veniturile au crescut, dar sentimentul care o apăsa nu a trecut. În cele din urmă s-a hotărât. A venit la consultantul ei cu vești bune și cu o nouă solicitare - ea va ocupa funcția de director operațional, cum se poate adapta în acest rol?
„Un consultant în carieră lucrează cu o gamă largă de solicitări. Ele diferă în funcție de etapa carierei. Prima solicitare este de natură orientare profesională. Aceasta este despre profesie și alegerea unei universități pentru admitere. Apoi, există o solicitare de a găsi primul loc de muncă, alegerea etapelor care ar duce clientul la atingerea unui obiectiv de carieră.
Aproape fiecare specialist cu experiență trece prin astfel de situații de carieră: perioada de creștere, adaptarea la un nou loc sau la noi condiții de muncă, căutare de noi direcții în muncă, opțiuni de dezvoltare, căutarea unui nou loc de muncă, schimbare de domeniu. Toate aceste obiective pot fi trecute împreună cu un consultant de carieră care va îmbunătăți considerabil deciziile în carieră".
Ce miracole nu poate face un consultant în carieră profesională.
Garanții de angajare. În primul rând, un consultant în carieră și un recrutor nu sunt același lucru.
Există specialiști care combină consultanța în carieră cu recrutarea pentru clienți, astfel încât, aceștia să vă poată sfătui cu privire la un post vacant specific pentru experiența dvs. (dacă au în prezent un astfel de post vacant).
CV-ul universal „Magic”. Dacă auziți că există o formulă pentru CV-ul perfect care se presupune că funcționează pentru orice loc de muncă, ar trebui să fiți precaut. Fiecare poziție necesită revizuirea individuală a CV-ului și a scrisorii de intenție.
De exemplu, o companie mare are nevoie de un CV mai detaliat cu o descriere obligatorie a rezultatelor muncii.
Pentru un startup scrisoarea de intenție care descrie ideile este mai importantă: cu ce anume puteți fi de ajutor și de ce doriți să vă alăturați echipei.
Angajarea prin recomandare. Olga, consultant în carieră, povestește: „O fată necunoscută mi-a scris pe rețelele de socializare precum că ar vrea să lucreze cu un consultant în carieră și a încheiat discuția cu o rugăminte: „Văd că prietenii tăi sunt manageri de top ai companiilor A și B.
Recomandă-mă lor, te voi plăti”. Am fost foarte uimită, iar ea a fost surprinsă de reacția mea - credea că aceasta este treaba unui consultant în carieră. Permiteți-mi să spun așa: un consultant în carieră își poate recomanda clienții după ce a lucrat o vreme cu ei.
Atunci când recomandă un consultant în carieră menționează întotdeauna că acesta este clientul său. Nu voi recomanda un străin de pe stradă, nici măcar pentru bani. Este o chestiune de reputație ".
În orice caz, consilierea în carieră nu este o pastilă magică. Consultantul vă ajută să vă înțelegeți pe voi înșivă, dorințele voastre, să priviți situația din exterior, să formulați obiective și scopurii pentru a le atinge. Dar va trebui să lucrați serios la toate acestea.
Ce este consilirea în carieră?
Consilierea în carieră este o mișcare sistematică către un obiectiv. Prin urmare, este important ca dvs. și consilierul dvs. de carieră să aveți un contact bun și o înțelegere completă. Așa cum trebuie să vă găsițiti „propriul” psiholog, medic, mentor trebuie să selectați individual un consultant în carieră. Pentru a începe, organizați o întâlnire gratuită de 15 minute cu un consultant prin Skype sau telefon.
Dacă simțiți că contactul nu funcționează, nu ar trebui să începeți să lucrați chiar și cu cel mai experimentat specialist.
Poate fi și invers: după o întâlnire sau o sesiune introductivă, consultantul vă va recomanda un alt specialist. Aceasta este poziția onestă a unui profesionist care a văzut un fel de limitări în privința muncii comune sau a realizat că un alt coleg ar fi mai potrivit pentru solicitarea Dvs. de carieră.
Alegeți în mod conștient, astfel încât să nu vă lăsați păcăliți de promisiuni false.
Ce se întâmplă dacă nu sunteți încă gata să aplicați pentru un serviciu plătit și aveți nevoie de sfaturi profesionale? Puteți pune o întrebare în cadrul comunității de asistență pentru carieră pe pagina CV Editare.
Acest proiect va fi util dacă:
● căutați pentru prima oară un loc de muncă;
● doriți să îmbunătățiți eficiența căutării;
● vă îndoiți în perspectivele viitoare de carieră și căutați soluții noi;
● doriți să rămâneți întotdeauna un specialist căutat și să știți ce este important pentru angajatori.
Ți-a plăcut subiectul?
Scrie părerea ta despre acest subiect.
コメント