7 cele mai importante tendințe de angajare în 2021 (din culisele experților)

Actualizată în: 13 mai

După pandemia Covid-19 lumea nu va mai fi niciodată la fel. 2020 a fost un an important pentru multe industrii, inclusiv pentru recrutare. Deoarece restricțiile coronavirusului încă nu sunt scoase în totalitate, va fi necesară adaptarea la noile condiții. Astăzi în blog vom arunca o privire asupra principalelor tendințe de angajare din 2021 împreună cu experții în resurse umane.


Tendințele angajării în 2021

În zona de recrutare, 2020 a fost dominat de tendințele de reducere a modului de recrutare, creșterea valorii CV-ului și întinerirea echipelor. În 2021, adaptarea va continua.


2021 vs 2020: Modificări - cheie de recrutare

Diferențele-cheie în angajare în noua perioadă includ:

  • creșterea rolului brandului de angajator;

  • crearea unui ecosistem eficient de recrutare;

  • automatizarea procesului de căutare a personalului;

  • creșterea numărului de lucrători la distanță;

  • muncă pe cont propriu, freelancer ;

  • accent pe recrutarea externă;

1. Brandingul angajatorului competent este baza pentru găsirea angajaților cu experiență

Muncitorii calificați nu se grăbesc să ia decizii la prima ofertă care li se propune, acest lucru se remarcă mai ales în domeniul IT. Dacă sunteți în căutarea unui specialist cu 10 ani de experiență în JavaScript, există probabilitatea că concurenții caută și ei. În același timp, companiile cu management de marcă dezvoltat sunt adesea în top.


Pe baza listei de statistici a mărcii angajatorilor de către LinkedIn, aproape 75% dintre solicitanții de locuri de muncă cercetează reputația unei companii înainte de a lua o decizie de angajare. Atunci când nu poți surprinde candidații cu poziții de top cu un pachet de salariu, vacanță și social, este important să promovezi valorile și filosofia companiei. O bună gestionare a rețelelor sociale, a site-urilor web și a blogurilor vă va ajuta să obțineți o recunoaștere pe scară largă și să atrageți angajați mai experimentați. Creșterea rolului mărcii angajatorului este una dintre principalele tendințe de angajare în 2021.


Deoarece o companie concurează cu alte companii, concurează și cu alți angajatori pentru un client numit „candidat”. Lucrul la dezvoltarea unui brand al angajatorului nu este doar important, ci este necesar. Companiile care nu dedică timp marketingului de resurse umane pierd pur și simplu lupta pentru candidați.


O afacere trebuie să aibă o strategie pentru dezvoltarea brandului angajatorului său. Aceasta face parte din strategia de resurse umane care răspunde la întrebarea „Cum atingem obiectivele de afaceri?” Acțiunile de dezvoltare a reputației noastre pe piața muncii nu ar trebui ignorate, ci planificate în mod competent pe termen lung și să răspundă unei cereri de afaceri clare.

De exemplu, înțelegem că în următorii câțiva ani strategia noastră de atragere a candidaților se va baza pe interacțiunea cu universitățile. Aici este important să optimizăm fondul salarial, să construim un sistem de mentorat; sunt necesari oameni energici și gata de schimbare. În acest caz, strategia de atragere a acestora va fi foarte diferită de strategia de atragere a candidaților experimentați, experți.


Scopul businessului contemporan este de a maximiza fericirea tuturor persoanelor implicate în dezvoltarea sa: proprietarul, clienții și angajații.

În 2021, solicitanții de locuri de muncă aleg companii cu aceaste priorități. Reputația mărcii este importantă pentru ei. Să lucreze nu doar de dragul veniturilor, ci să creeze un produs util și să se implice în proiecte care modernizează această lume.

2. Un sistem de recrutare și adaptare bine structurat

Procesul de recrutare în mai multe etape dispare cu timpul. Candidații nu sunt prea loiali față de promovarea testelor, întâlnirilor multiple și a altor scheme birocratice. Cu toate acestea, este important să structurați în mod clar toate procesele și să creați un sistem logic de adaptare.


Pentru un solicitant în 2021, procesele clar structurate în cadrul companiei sunt importante, începând cu primul apel al unui recrutor, și continuând cu adaptarea și gestionarea după stagiu.


Dacă doriți ca angajații să lucreze cu dvs. pentru o lungă perioadă de timp și să își facă treaba eficient, aveți grijă de un sistem transparent de recrutare și adaptare. Dacă ceea ce a fost anunțat la început nu corespunde realității, veți pierde atât viitorul angajat, cât și reputația.

3. Automatizarea procesului de căutare a personalului


Utilizarea inteligenței artificiale și a diferitelor instrumente de automatizare câștigă prioritate în prezent. Un software special vă permite să găsiți și să studiați candidați, să programați interviuri, să reluați procesele etc. Toate acestea reduc povara departamentului de resurse umane. 72% dintre angajatorii chestionați (pe baza cercetărilor LinkedIn ) consideră că procesul de angajare va fi complet automatizat până în 2027.

Dar acest lucru nu înseamnă că cei din resurse umane ar trebui să se gândească la cursuri de recalificare. Inteligența artificială nu va lua locul recrutorilor, ci îi va elibera de rutina lor. Acest lucru va permite specialiștilor să se concentreze pe o analiză mai profundă a candidaților.


4. Lucru online cu solicitanții de locuri de muncă

O altă tendință de angajare în 2021 este recrutarea online. Interviurile video și testele online au început să ia locul în