Destinația este aleasă: 5 pași către o nouă profesie

Actualizată în: 13 maiUn serviciu de vis este unul dintre cele mai populare mituri de astăzi. Sute de cursuri și instruiri promit să dezvăluie secretele noilor profesii în doar câteva lecții. Și se pare că în nicio profesie nouă nu există lideri dificili, nici o suprasolicitare, nici sarcini plictisitoare. Realitatea, ca întotdeauna, se dovedește a fi mai dură. Cum să vă pregătiți pentru asta?

Să fim sinceri: nu toată lumea reușește într-o tranziție profesională de succes. Cineva este dezamăgit de o nouă profesie (e bine acolo unde nu suntem), cineva duce lipsa vechilor sarcini și țintește după echipă, cineva nu este pregătit pentru faptul că fiind nou într-un domeniu venitul va devenit semnificativ mai mic.

Haideți să clarificăm cum să facem o schimbare în carieră fără a regreta ceva.


Reguli de tranziție la alt job

Iată câteva recomandări pentru cei care doresc să-și schimbe cariera.


Înțelegeți motivul.

Puneti-vă o întrebare: v-ați săturat de această profesie în general sau de faptul că lucrați într-o anumită companie? Dacă problema este în compania în care lucrați, atunci merită să studiați posturile vacante.


Poate că vă veți simți mai fericit dacă noile sarcini sunt mai mari decât cele din funcția actuală sau, dimpotrivă, veți avea ocazia să vă concentrați pe sarcinile preferate fără sarcini adăugătoare. Poate că nu aveți destule călătorii sau, dimpotrivă, doriți un program mai lejer. Sau poate că trebuie să luați în considerare schimbarea rolului dvs. de afaceri sau a tipului de carieră în cadrul profesiei dvs. actuale.


În cele din urmă, se întâmplă adesea că dorința de a schimba profesia ascunde o încercare de a scăpa de o criză psihologică.

Analizați-vă jobul curent.

Acordați atenție sarcinilor care vă inspiră și, invers, care vă fac să vă simțiți neputincios sau frustrat. Acestea sunt indicii despre ce activitate este potrivită pentru dvs. și care nu.


Nu luați o decizie într-un moment de criză.

Dacă este posibil, lucrați la fricile și îndoielile interioare cu un psiholog sau consilier în carieră. În caz contrar, riscați să luați o decizie spontană de a schimba locul de muncă și riscați de a înrăutăți situația cu problemele de muncă.


Asigurați-vă pentru viitor.

Consilierii financiari recomandă să economisiți bani a cel puțin șase salarii lunare. Ideea este că o schimbare de domeniu vă schimbă poziționarea pe piața muncii. Treci din nou de la expert la începător. Chiar dacă calea Dvs. se dovedește a fi de succes, venitul va scădea considerabil la început.


Găsiți un expert și consultați-vă.

Să purtați o conversație sinceră cu cineva care deja excelează în profesia la care visați vă va permite să ocoliți obstacole și să observați punctele ascunse despre care nu știți încă. Veți înțelege mai bine cât va dura până veți obține primele dvs. succese profesionale, ce fel de încercări vă așteaptă în acest domeniu. Și care sunt principalele dezavantaje ale acestui post- dacă nu sunteți deloc pregătit pentru ele.


Faceți un test drive.

În exemplul cu Arina, perioada de încercare i-a permis să se uite la râvnita profesie fără iluzii. Un stagiu scurt (sunt disponibile nu numai pentru tinerii studenți), realizarea de proiecte unice, locuri de muncă cu program redus, o zi de lucru de testare - încercați câteva dintre modalitățile de a testa noul rol, înțelegeți cât de confortabil este pentru dvs. în realitate, și nu în vise.


Nu stricați relațiile cu angajatorul actual.

Acest lucru se aplică nu numai în cazul încetinirii premature a contractului actual, ci și al poziționării dvs. între prieteni, colegi, conducere și cunoștințe. Aveți răbdare înainte de a proclama cu voce tare „mă retrag din vânzări (servicii bancare, marketing, drept, medicină, turism etc.)” sau „angajarea este sclavie”. Rămâneți într-o nouă profesie cel puțin un an pentru a vă da seama dacă aceasta este vocația voastră într-adevăr. Poate că veți arunca o privire diferită asupra ocupațiilor dvs. anterioare, veți începe să căutați din nou o slujbă similară celei vechi și atunci nu v