top of page

Destinația este aleasă: 5 pași către o nouă profesie

Poza scriitorului: Angela GhermanAngela Gherman

Actualizată în: 13 mai 2022



Un serviciu de vis este unul dintre cele mai populare mituri de astăzi. Sute de cursuri și instruiri promit să dezvăluie secretele noilor profesii în doar câteva lecții. Și se pare că în nicio profesie nouă nu există lideri dificili, nici o suprasolicitare, nici sarcini plictisitoare. Realitatea, ca întotdeauna, se dovedește a fi mai dură. Cum să vă pregătiți pentru asta?

Să fim sinceri: nu toată lumea reușește într-o tranziție profesională de succes. Cineva este dezamăgit de o nouă profesie (e bine acolo unde nu suntem), cineva duce lipsa vechilor sarcini și țintește după echipă, cineva nu este pregătit pentru faptul că fiind nou într-un domeniu venitul va devenit semnificativ mai mic.

Haideți să clarificăm cum să facem o schimbare în carieră fără a regreta ceva.


Reguli de tranziție la alt job

Iată câteva recomandări pentru cei care doresc să-și schimbe cariera.


Înțelegeți motivul.

Puneti-vă o întrebare: v-ați săturat de această profesie în general sau de faptul că lucrați într-o anumită companie? Dacă problema este în compania în care lucrați, atunci merită să studiați posturile vacante.


Poate că vă veți simți mai fericit dacă noile sarcini sunt mai mari decât cele din funcția actuală sau, dimpotrivă, veți avea ocazia să vă concentrați pe sarcinile preferate fără sarcini adăugătoare. Poate că nu aveți destule călătorii sau, dimpotrivă, doriți un program mai lejer. Sau poate că trebuie să luați în considerare schimbarea rolului dvs. de afaceri sau a tipului de carieră în cadrul profesiei dvs. actuale.


În cele din urmă, se întâmplă adesea că dorința de a schimba profesia ascunde o încercare de a scăpa de o criză psihologică.

Analizați-vă jobul curent.

Acordați atenție sarcinilor care vă inspiră și, invers, care vă fac să vă simțiți neputincios sau frustrat. Acestea sunt indicii despre ce activitate este potrivită pentru dvs. și care nu.


Nu luați o decizie într-un moment de criză.

Dacă este posibil, lucrați la fricile și îndoielile interioare cu un psiholog sau consilier în carieră. În caz contrar, riscați să luați o decizie spontană de a schimba locul de muncă și riscați de a înrăutăți situația cu problemele de muncă.


Asigurați-vă pentru viitor.

Consilierii financiari recomandă să economisiți bani a cel puțin șase salarii lunare. Ideea este că o schimbare de domeniu vă schimbă poziționarea pe piața muncii. Treci din nou de la expert la începător. Chiar dacă calea Dvs. se dovedește a fi de succes, venitul va scădea considerabil la început.


Găsiți un expert și consultați-vă.

Să purtați o conversație sinceră cu cineva care deja excelează în profesia la care visați vă va permite să ocoliți obstacole și să observați punctele ascunse despre care nu știți încă. Veți înțelege mai bine cât va dura până veți obține primele dvs. succese profesionale, ce fel de încercări vă așteaptă în acest domeniu. Și care sunt principalele dezavantaje ale acestui post- dacă nu sunteți deloc pregătit pentru ele.


Faceți un test drive.

În exemplul cu Arina, perioada de încercare i-a permis să se uite la râvnita profesie fără iluzii. Un stagiu scurt (sunt disponibile nu numai pentru tinerii studenți), realizarea de proiecte unice, locuri de muncă cu program redus, o zi de lucru de testare - încercați câteva dintre modalitățile de a testa noul rol, înțelegeți cât de confortabil este pentru dvs. în realitate, și nu în vise.


Nu stricați relațiile cu angajatorul actual.

Acest lucru se aplică nu numai în cazul încetinirii premature a contractului actual, ci și al poziționării dvs. între prieteni, colegi, conducere și cunoștințe. Aveți răbdare înainte de a proclama cu voce tare „mă retrag din vânzări (servicii bancare, marketing, drept, medicină, turism etc.)” sau „angajarea este sclavie”. Rămâneți într-o nouă profesie cel puțin un an pentru a vă da seama dacă aceasta este vocația voastră într-adevăr. Poate că veți arunca o privire diferită asupra ocupațiilor dvs. anterioare, veți începe să căutați din nou o slujbă similară celei vechi și atunci nu vă puteți descurca fără recomandările cercului de oameni cunoscuți sau colegi.


Cinci pași pentru cei care s-au hotărât

Ce au în comun poveștile de succes și cum funcționează pentru dvs?


Căutați noi oportunități la locul actual de muncă.

Va fi mai ușor să vă transferați într-un domeniu nou, dacă ați câștigat deja un anumit respect și colegii sunt conștienți de punctele dvs. forte, care sunt importante pentru o nouă profesie. Stagii, hackatoni, participare la proiecte - oricare dintre aceste activități pot deveni trecerea dvs. la o nouă carieră. Chiar dacă compania nu are un program intern de consiliere în carieră (aceasta este încă o practică rară în Rusia), puteți primi sfaturi bune. Dacă sunteți ok ca angajat, vi se va oferi șansa de a încerca capacitățile într-o direcție nouă, pentru a nu vă pierde.

Contați pe sprijinul celor dragi.

Veți avea cu adevărat nevoie de el. Discutați despre planuri cu familia dvs. Urcarea la noi înălțimi vă va lua la început ocazia de a dedica la fel de mult timp celor dragi ca înainte, iar venitul familiei dvs. poate scădea considerabil. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză neplăcută pentru ei, este mai bine să vorbiți în prealabil despre aceste consecințe.


Investiți în instruirea dumneavoastră.

Alegeți un curs, instruire sau master-class care vă va oferi o scufundare completă în subiect și reîmprospătați cunoștințele pe care le-ați primit din practică. Nu vă grăbiți la primul anunț pe care îl vedeți, ci întrebați profesioniștii din domeniul pe care îl vizați ce programe de formare consideră că sunt serioase.


Găsiți un mentor.

Aveți nevoie de cineva care se află deja în vârful îndrăgitului Olympus profesional și este gata să vă împărtășească experiența. Spre deosebire de consultarea obișnuită, mentoratul implică supravegherea pe termen lung. Aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a vă scufunda rapid în nuanțele unei noi profesii.


Faceți un „Plan B ”.

Ce vei face dacă eșuezi într-o nouă profesie? Care poate fi „asigurarea” dvs. sau planul "B"? Dacă părăsiți compania, oferiți-vă să îndepliniți ceva sarcini de la distanță. Obișnuirea la ceva nou este întotdeauna stresantă, nu totul se va dovedi perfect din prima. Dacă nu renunțați brusc la profesia în care sunteți stabil, stima de sine nu va avea de suferit. Ca să nu mai vorbim de faptul că vechea profesie vă va oferi venituri în timp ce te concentrezi treptat spre un domeniu nou.


Dacă doriți o schimbare în carieră dar nu știți de unde să începeți, contactați-ne și noi vă ajutăm! 373 780 313 21

Comments


bottom of page