Nu toți cei care postează anunțuri sau apelează cu o ofertă de muncă acționează cu bună credință. Din păcate, este imposibil să excludem 100% din angajatori care înșală, de aceea, trebuie să fim prudenți și să ținem cont de următoarele “semnale”.
Cum acționează escrocii sub masca angajatorilor și cum să îi recunoaștem?
1. Sub pretextul de a oferi un loc de muncă, ei ademenesc bani din căutarea unui angajat.
De exemplu, ei v-or cere o anumită plată pentru haine de lucru, pentru pregătirea preliminară sau pentru executarea oricăror documente. Amintiți-vă: angajatorii de bună credință asigură tot ce este necesar pentru muncă pe cheltuiala lor sau compensează utilizarea bunurilor personale ale unui angajat.
2. În loc de muncă, aceștia oferă participarea la un proiect „foarte profitabil” sau „bani ușori” pe internet și, pentru aceasta, sunt convinși să investească o anumită sumă de bani - se presupune că va returna apoi dublu, triplu și așa mai departe.
3. Sub masca unei oferte obișnuite de muncă, ei încearcă să-i ademenească în activități ilegale sau dubioase, obscene - de exemplu, să lucreze în cazinouri subterane, în furnizarea de servicii de natură erotică, ocultă etc.
4. Candidaților li se cere să completeze un chestionar cu informații personale excesiv de detaliate - până la cercul apropiaților (cu datele lor de contact) și nivelul venitului. În „cel mai bun” caz - pentru vânzarea bazei de date colectate , în cel mai rău caz - pentru acțiuni frauduloase împotriva dvs.
5. Vă invită să lucrați de la distanță, dar vă oferă să vă achite pentru asta într-un mod inteligent - nu în contul dvs. bancar (pe cardul dvs.), ci prin intermediul unui serviciu intermediar necunoscut pentru dvs., de unde va trebui să „retrageți” bani în mod independent la card. Amintiți-vă, angajatorii de încredere utilizează sisteme de facturare transparente și simple.
6. Vă oferă să lucrați fără nici o înregistrare și fără salariu. Dar se presupune că are perspective strălucitoare. Sau promit un salariu negru în plic, la fel fără nici o înregistrare. După o lună sau două, își iau rămas bun de la angajatul înșelat fără plată și angajează altul în locul lui .
7. Se înregistrează pe site ca angajatori, dar de fapt nu sunt interesați să găsească angajați, ci doar să descarce în bloc contacte din CV-ul lor, astfel încât să poată suna sau scrie cu oferte promoționale ulterior.
Cum luptă platformele de recrutare împotriva intrușilor
1. Stabilirea restricțiilor privind utilizarea site-ului
2. Protejarea tehnică a site-ul
3. Verificarea angajatorilor noi
4. Posturi vacante moderate
5. Răspunderea la reclamațiile utilizatorilor
Situații tipice - motive pentru plângere
Angajatorul impune ceva ca o condiție pentru obținerea unui loc de muncă, de exemplu, oferă:
Cumpărați ceva (uniformă de lucru, scule, materii prime pentru producție);
Aderați la un anumit „club” plătind „investiția inițială”;
Să devină „distribuitor” al unui produs, investind mai întâi fondurile proprii în Achiziționarea sa și, în viitor, primind remunerație doar sub forma unui procent din vânzări;
Plătiți pentru pregătirea introductivă (rețineți: orice instruire în scopuri de muncă se desfășoară pe cheltuiala angajatorului!).
Atenție! Ai un job pentru a câștiga bani, nu pentru ai cheltui!
Sunteți invitat prin telefon sau printr-un mesaj personal la un interviu pentru un post vacant la care ați răspuns, pentru aceleași condiții de muncă, dar la interviu vi s-a oferit ceva complet diferit - de exemplu, participarea la o schemă piramidală , servicii de natură obscenă.
Ați solicitat un post vacant la o companie, dar în timpul interviului s-a dovedit că aceasta este o organizație complet diferită care nu are nimic de-a face cu prima.
Ce situații ne scapă de sub control
Nu este un secret faptul că angajatorii destul de reali care oferă de lucru nu acționează întotdeauna corect și legal față de candidați sau angajații lor.
De exemplu:
Sunt nepoliticoși în relațiile cu candidații și angajații;
De fapt, sunt angajați, dar nu sunt oficializați în niciun fel;
Plătesc un salariu negru sau gri;
Nu asigură condiții de lucru adecvate;
Nu respectă acordurile privind mărimea și procedura de remunerare, condițiile de muncă;
Nu achită munca;
Concediază ilegal sau încalcă în alt mod drepturile de muncă ale angajaților.
Căutarea sigură a locurilor de muncă
Discreția dvs. este întotdeauna importantă. Există indicatori tipici conform cărora ceva nu este în regulă cu un angajator sau cu o ofertă de muncă. Nu întotdeauna înseamnă că presupusul angajator este un escroc (uneori aceasta este o consecință a inexperienței angajatorului, care nu știe să formuleze bine condițiile).
Responsabilitățile locului de muncă și condițiile de muncă sunt prea vagi, numesc un salariu foarte atractiv și se feresc de întrebări clarificatoare, oferindu-se să afle totul la o întâlnire personală.
Salariu extrem de mare pentru o poziție standard, mult peste nivelul pieței. De exemplu: asistent personal, fără experiență, program flexibil și un salariu dubios de mare.
Despre recompensă se spune doar că nu este limitată. Uneori acest lucru se întâmplă dacă angajatorul pur și simplu încearcă să formuleze o condiție atractivă. Dar, cel mai probabil, acest lucru ascunde un salariu mic sau lipsa acestuia (munca pentru dobândă), iar condițiile de care depind bonusurile pot fi în mod deliberat inaccesibile.
Se presupune că, pentru a obține un loc de muncă, trebuie să plătiți pentru ceva, să cumpărați ceva (un angajator conștiincios îi oferă salariatului tot ce are nevoie sau îl compensează pentru utilizarea bunurilor personale).
Cum se evaluează un angajator:
Concretizați numele companiei și clarificați toate neclaritățile care le aveți. Este un semn rău dacă interlocutorul răspunde nesigur sau reduce totul la „Vă vom spune personal!”
Căutați informații despre companie în surse deschise. Dacă nu s-a găsit nimic, acesta este un motiv pentru a fi precaut.
Vedeți ce posturi vacante ale acestui angajator sunt postate în prezent . Dacă vi se spune că compania este activă și are un singur post vacant sau deloc, dacă există locuri libere, potriviți funcțiile cu activitățile companiei despre care vi s-a spus. Se potrivesc toate?
Căutați pe Internet recenziile companiei de la angajații săi, precum și de la clienți (prezența recenziilor clienților indică faptul că compania există și funcționează). Amintiți-vă: prezența feedback-ului negativ de la angajați este în sine un fenomen normal, nu există locuri de muncă ideale care să se potrivească absolut tuturor.
Verificați-vă rețelele de socializare, dacă aveți prieteni și cunoștințe de la această companie. Ce pot spune despre ea?
Dacă vi se spune că este recrutat un nou proiect, care tocmai este lansat și, prin urmare, nu există încă informații despre acesta, puneți cât mai multe întrebări posibil și evaluați toate riscurile și posibile oportunități.
Ce ar trebui să vă păzească la un interviu sau când vi se oferă să mergeți la serviciu:
Responsabilitățile locului de muncă sau condițiile de muncă, salariul, funcția sunt foarte diferite de cele descrise în postul vacant sau care v-au vorbit oral în timpul contactului inițial.
O ofertă de a lucra fără înregistrare oficială sau „așteptați puțin” cu el.
Nu vă mulțumiți cu:
Oferte de lucru fără înregistrare oficială (sub orice pretext, chiar și temporar). Astfel de situații în viitor se transformă adesea în faptul că oamenii rămân fără plată pentru munca lor;
Semnarea unui contract de muncă în condiții diferite de cele pe care le-ați discutat (un salariu diferit, un program de lucru diferit, un nume de companie diferit și așa mai departe);
Orice plăți de la dvs. către un potențial angajator (chiar dacă vă explică nevoia de muncă viitoare - de exemplu, taxe pentru formare introductivă, formular de lucru sau instrumente de lucru).
Sisteme de salarizare dubioase.
Sperăm că această informație v-a fost utilă, fi-ți mereu precauți și vă dorim să găsiți un job care să vă aducă bunăstarea financiară și sufletească!
Ai avut așa experințe? Scrie-ne ce decizii ai luat!
Comments