Dacă după interviu nu ați fost invitat să lucrați, atunci doriți să obțineți cel puțin un feedback sincer - de ce, ce este în neregulă? Este util să aflați despre punctele dvs. slabe pentru a evita greșelile cu un alt loc vacant. Dar cel mai adesea, solicitanții primesc o scrisoare formală fără motive specifice de refuz sau, ca răspuns, chiar tăcere. Vezi mai jos ce ai putea face pentru a primi un feedback dupa interviu.
De ce recrutorii nu explică motivele refuzului?
Candidatul poate răspunde în mod inadecvat la motivul obiectiv al refuzului, după ce au primit critici, unii solicitanți de locuri de muncă umple rețelele sociale și sursele deschise cu opinii negative despre angajator.
Se întâmplă că nu este de dorit să se numească adevăratul motiv al refuzului - acest lucru va atrage probleme pentru recrutor și companie. De exemplu, toată lumea știe că este ilegal să refuzi în funcție de vârstă, dar nu este un secret faptul că managerii încă stabilesc adesea o limită de vârstă atunci când cer să găsească un specialist.
Uneori, motivul refuzului este o nepotrivire a valorilor cu compania sau o evaluare subiectivă a candidatului de către un lider, deși candidatul este potrivit din punct de vedere al competențelor profesionale.
Lipsa de timp limitează și recrutorul. Rememorarea detaliilor interviului după alte zeci, analizarea greșelilor, comentariile conducerii , scrierea unui răspuns atent – acesta este un proces complex și deloc ușor. În fluxul de sarcini, este posibil ca recrutorul să nu vă poată oferi feedback de calitate.
Dacă există un feedback constructiv care va ajuta o persoană să crească, recrutorii îi vor oferi de bunăvoie, prin urmare, dacă nu v-au răspuns, cel mai probabil, candidatura sau experiența dvs. nu s-au potrivit acestei companii pentru anumiți parametri interni - motivele nu sunt probabil legate de dvs., ci de companie
Cum să obțineți feedback
Dacă motivele refuzului nu sunt cele despre care nu vi se vor spune niciodată, atunci o abordare de afaceri și politețe vă vor ajuta să aflați tot ce aveți nevoie.
Nu uitați că recrutorul nu este obligat să vă ofere un răspuns detaliat și cu atât mai mult - sfaturi despre cum să lucrați la greșeli. Dar este în interesul dumneavoastră să construiți comunicarea în așa fel încât să obțineți cele mai utile informații.
Politețea este cheia dialogului constructiv
Nu trebuie să vedeți recrutorul ca pe un dușman, sarcina sa este de a-i alege pe cei care sunt cei mai potriviți pentru postul vacant. În plus, opinia recrutorului este departe de a fi întotdeauna decisivă dacă interviul a avut loc cu participarea șefului departamentului în care căutau un specialist.
Nu credeți miturile conform cărora recrutorii privesc cu superioritate candidații și nu vor „onora” niciodată cu un răspuns. Deoarece există întotdeauna șansa ca munca să-i aducă din nou același candidat - așa că recrutorul nu va dori să te întoarcă împotriva lui.
Dacă un candidat este cu adevărat interesat de un anumit post de muncă, trebuie neapărat să sune pentru a obține un feedback cu privire la rezultatele interviului și pentru demonstra interes. Un nivel ridicat de interes este un avantaj, deoarece aceștia pot reveni la candidatura dvs. pentru un post similar.
Explicați că este foarte important pentru dvs. să auziți motivul și că feedback-ul vă va ajuta să evitați greșelile în viitor.
Exemplu de formulare:
„Este păcat că nu ți-am potrivit pentru postul vacant ... (numele postului vacant). Acum continuu să caut de lucru în această direcție. Și părerea ta profesională și impresia ta despre mine în interviu mi-ar fi foarte utile - de ce am primit un refuz? Poate ar trebui să lucrez la ceva, să învăț ceva?
Înțeleg că sunteți foarte ocupat. Aș fi foarte recunoscător dacă veți găsi o oportunitate de a răspunde. "
Dar fiți pregătiți pentru faptul că recrutorul nu va putea întotdeauna să ofere un răspuns detaliat și onest - din motivele descrise mai sus.
Sunați sau scrieți?
Merită să sunăm dacă, în era digitală, mulți oameni preferă să comunice prin corespondență? Prin comunicarea scrisă vi se va oferi o descriere mult mai vagă, o discuție orală poate aduce mai multă claritate pentru ambele părți.
Cea mai bună opțiune: mai întâi scrieți un mesaj și întrebați când este convenabil să sunați pentru a discuta întrebarea care vă interesează. Este destul de normal ca un recrutor să vă ceară să reprogramați un apel: poate din cauza fluxului mare de interviuri, el nu își poate aminti imediat detaliile întâlnirii dvs. și îi va lua timp să găsească CV-ul și notele sale la el.
Dacă ați aplicat în forma corectă și, în general, ați făcut o impresie plăcută, doar în anumite privințe ați fost mai slab decât celălalt candidat, atunci șansele de a obține un răspuns cu o evaluare sinceră a punctelor slabe și a punctelor tale forte sunt destul de mari.
În orice caz, chiar dacă ați primit un refuz, trebuie să mergeți mai departe. Undeva vă așteaptă anume pe dvs.!
Comments