Cum și de ce să angajezi stagiari

Actualizată în: 13 mai
În prezent multe companii angajează activ specialiști noi ca stagiari: oferă stagii, practici, prelegeri deschise, diverse activități și alte formate de dezvoltare a carierei.

De ce o fac, care sunt avantajele și dezavantajele lucrului cu stagiari, unde să caute și cum să se angajeze specialiști începători


Cine sunt stagiarii

Un stagiu este prima etapă de dezvoltare într-o companie. De regulă, vin studenții universitari: începând cu anul 2 sau 3, se gândesc serios la munca lor viitoare și caută opțiuni de angajare.


Un stagiar, sub îndrumarea unui mentor, rezolvă probleme reale de afaceri, se scufundă într-o nouă profesie, se adaptează la cultura corporativă și se poate transfera ulterior în funcția de specialist junior. Scopul unei companii: pentru un student - dezvoltarea profesională în practică și o ofertă de muncă ca specialist în afaceri, pentru companie - acoperirea nevoii de tineri angajați calificați.


Stagiul în sine e bine să fie de la 3 la 6 luni. Și este important ca specialistul începător să dedice lucrului 20 - 40 de ore pe săptămână. Oferirea unui program flexibil îi permite stagiarului să studieze în paralel.


Avantaje ale colaborării cu stagiarii

Stagiarii aduc idei proaspete

Ei vin fără experiență de lucru relevantă, așa că nu înțeleg cum să facă bine și rău sarcinile, ce este posibil și ce nu. Specialiștii începători au o viziune deschisă: sunt capabili să privească procesele din exterior și să găsească soluții originale care nu au fost niciodată aplicate de angajații cu experiență.


Stagiarii sunt mai pregătiți și mai flexibili

Un candidat de pe piața muncii are deja ceva experiență, percepție asupra lumii, a afacerilor și a proceselor. Este bine dacă abordarea sa se sincronizează cu a dumneavoastră, dar dacă nu, pot apărea probleme.


Este mai ușor cu stagiarii: aceștia se concentrează pe absorbția noilor cunoștințe, deoarece provin direct din mediul de învățare și continuă să folosească aceeași abordare în munca lor.

Stagiarii economisesc timpul specialiștilor cu experiență

Echipa se confruntă cu anumite sarcini, unele sunt simple și, poate chiar de rutină. Dar ele sunt rezolvate de specialiști de nivel mediu sau seniori, pentru că nu au pe altcineva.


Aceste sarcini de bază pot fi atribuite unui stagiar: acest lucru îi va ajuta să crească, iar specialiștii cu experiență vor avea timp pentru a rezolva probleme mai complexe.

Stagiile sunt benefice pentru marca angajatorului

Stagiile sunt o parte componentăa imaginii: companiile care investesc activ în noi angajați sunt percepute mai pozitiv pe piața muncii.

Puteți atrage talente înainte ca aceștia să intre pe piață

Programele de stagiu vă permit să implicați cei mai promițători specialiști în pâlnia de selecție în primele etape ale dezvoltării lor profesionale.


Un lucru este atunci când luați un student promițător, predați și obțineți un angajat gata și loial. Și cu totul altceva când același talent absolvește universitatea, lucrează într-o altă companie, dobândește abilități și experiență și apoi vine pe piața nunciii.

Cheltuiți mulți bani pentru atracție, dar acest lucru nu vă garantează accesul la echipa dvs.: mulți alți angajatori pot să dispună de alte oferte mai avantajoase.


Stagiile sunt o armă puternică în lupta pentru talente pe o piață a muncii extrem de competitivă.

Angajații care au ajuns să lucreze printr-un stagiu sunt mai loiali angajatorului

În funcție de direcție, de la 65% la 85% dintre stagiarii rămân la companie. Ei primesc o ofertă și devin specialiști juniori, apoi urcă pe scara carierei și ajung la poziții de conducere. Mulți șefi de echipă au mers exact așa și acum recrutează ei înșiși stagiari.